вторник, 25 юни 2013 г.

Моята първа торта с фондан "Самолет с маймунка" (my first fondant cake-airplane and monkey)

 Идеята да направя торта се роди от факта, че не открих достатъчно добре направена торта из Варненските сладкарници, а  бутикова торта не можем да си позволим да поръчаме..започнах да гледам клипчета в youtube как се правят торти на Маккуин с формата на кола..и не ми се видя чак толкова трудно.
След като завърших самолета и маймунката ( играчките от плат) реших да направя и тортата подобна на тях. И без това колите не са ми страст и нямаше да ми е толкова забавно.
Фондан си поръчах от един сайт и ми ги пратиха по куриерска фирма. www.cookibooki.bg
Поръчах си и една есенция амарето..нямаха от любимият ми кокос...
Тъй като тортата трябва да пази форма трябва внимателно да подберете вида на блатовете и най-вече крема!
Аз избрах да направя шоколадови блатове, които са сочни и нямат нужда от сиропиране. използвах ето тази рецепта ..лесно се превежда от английски..аз се постарах да използвам точни количества, но не ми се получи както трябваше и ще ви препоръчам да използвате добре изпитаната рецепта на най-вкусната шоколадова торта. Допълнително направих и един обикновен пандишпанов блат, който оцветих в синьо ( малко боя на прах за боядисване на яйца--нали пише , че са безвредни...).
И сега крема! Тук е най-трудната част-аз се хвърлих в дълбокото и след като изгледах десетина филмчета и рецепти се подготвих за моя първи Italian Meringue buttercream.
Белтъците с горещата захар се получиха идеално, но тъй като беше много топло не успяха да изстинат достатъчно ( а и нямах време да чакам) и след като прибавих маслото всичко се втечни и макар и да разбивах още 10 мин. само ставаше още по-течно.....наложи се добрият стар желатин да помага! Сглобих тортата в ринга от формата за печене и я оставих в хладилника..на следващия ден всичко беше , както трябва!
Направих малко сметанов крем и я измазах цялата за да залепне фондана и за да стане съвсем гладка.
Дойде ред на разточването на фондана– наложи ми се да го разточа два пъти защото не бах сложила достатъчно пудра захар и залепна на масата...но този фондан е нещо уникално и е толкова приятно да се работи с него..размесваш, смесваш си два цвята..правиш си релефи...всякакви инструменти за моделиране вършат работа..а най-много един комплект шпатулки ( които струваха около 1.50 от голяма верига хранителни магазини).
За покриване ще са ви нужни малко повече от 500 г..ще остане , но пък нали трябва да се покрие от всички страни . Аз си бях взела едно синьо блокче от 500 г и прибавих малко от по-тъмното синьо и се получи този чуден цвят.
Italian Meringue Buttercream Frosting

 Дизайна на тортата не е много мой..идеи черпих от Pinterest. Като за първи опит не се старах да измислям нещо гениално..просто исках красива торта за нашия малък Дани :))


 Не пропуснахме да вземем с нас самолета в детския кът :)
 Возиха се навсякъде! Да си призная до сега не ги бяхме водили там и за тях беше голямо преживяване!


 Личи си , че се измориха от детския кът...веднага заспаха в колата...а по-късно ги очакваха още забавления и изненади!

 Усмивката на лицето му ,когато си видя тортата е незабравима! Заслужаваше си усилията :)


 Тези малки моменти са истинското щастие!

8 коментара:

galina каза...

Всичко, до което се докоснете се превръща във вълшебство!
Всичко, което се докосне до Вашите ръце е белязано с уникалност и красота!
Най-искрено и сърдечно Ви желая здраве /на цялото Ви прекрасно семейство/ , още много творчески успехи / толкова колкото Вие пожелаете и да черпите удовлетвореност от тях с пълни шепи/ и най-важното:
"моля Ви никога не пораствайте :)"
Вие сте едно от моите вдъхновения!
С възхищение: Галина Михайлова

Toni каза...

И друг път съм го казвала, но ще се повторя - всичко излязло от ръцете ти е уникално! Творецът си е творец, а талантът и с чувал да го покриеш, ще излезе наяве! Всичко от куклите, през тортите и сватбените книги, до истинските торти е прелестно и неповторимо! Възхищавам ти се много и мога само да си мечтая някой ден да се доближа поне малко до успехите ти. А знам, че мечтите се сбъдват, така че съм щастлива.
Ще чакам с трепет новото творение, каквото и да е то. Успех!

Ivaila каза...

Момичета,
не знам какво да кажа!
Много ви благодаря за милите думи...за мен е много важно и удовлетворяващо, че сега мога да си позволя да правя това, което аз искам и да влагам по-малко от себе си всеки път в това, което правя...а вашата подкрепа ме кара да вярвам, че правя нещо хубаво и смислено :))))
Целувам ви!!

Mарияна каза...

Иваила, тортата е прекрасна, ако това е първата не знам десетата какъв шедьовър ще е!
Поздрави, Марияна :)

Анонимен каза...

Гордея се и съм много "щастлива", че те открих, Иве! Ти си прекрасен талант, но по-важното - прекрасен, естествен и искрен човек! Съни и Дани са щастливи деца, че имат майка като теб! Пожелавам ти винаги да си вдъхновена и вдъхновяваща,обичана и обичаща!Нека животът ти да е вълшебство, така както е вълшебство всичко, което сътворяваш!!! Мира

Анонимен каза...

Тортата е прекрасна! Поздравления! Ще си позволя да дам два съвета :) - фонданът се разточва със съвсем малко нишесте, а най-добре с нищо, върху силиконова подложка и за да не се стопи, когато е вече върху тортата, тя се измазва с маслен крем, защото сметаната топи захарното покритие. Успех в следващите сладки начинания!

Ivaila каза...

Това са безценни съвети! Мерси! Наистина има толкова много малки "подробност" , които могат да преобърнат крайния резултат :)
След месец ще направя и втората торта за Съни и тези съвети ще ми помогнат да се справя по-добре :)

Анонимен каза...

Само ако мога да вметна,че боята за яйца се използва ограничено в хранително-вкусовата промишленост САМО ЗА БОЯДИСВАНЕ НА ЯЙЦА!!!