петък, 25 октомври 2013 г.

За имитирането

Здравейте,
днес ще пиша по една тема, която се налага да засегна: копирането.
Ако знаете ,колко писма получих за съществуването на едно лице, което според моите приятели имитира моите кукли..мислих много дали да спомена името й и реших все пак да ви го кажа: Marti's heaven.
Всеки може да разгледа нещата, които прави и да си направи собствено заключение. Аз лично НЕ искам моето име да се свързва с нея...но е факт !
И това , което ме подразни още повече е писмото на друг автор, чиито идеи за били взаимствани от нея.
Това е адски неприятно след като знаеш , колко време и усилия ти е отнело изграждането на собствен стил. Всеки елемент от моите кукли си има собствено значение, смисъл и причина.
И да го вземеш наготово не те прави изключителен автор.
 Ще си позволя да цитирам част от едното писмо :
" в крайна сметка изкуството не е бит пазар и  няма нищо лошо да се вдъхновяваме взаимно и  са малко хората, които имат гениални и неповторими идеи, и дори тези, които взимаме примерът на гениалните, всъщност чрез тях сме открили нещо, което ни изпълва с любов и ни кара да творим...какво по-хубаво от това. Творчеството е процес,  той тръгва от някъде и се развива в ръцете и душата на всеки, който се захване с него и  няма нищо лошо в това да сме благодарни на всички, които са добавили нещо към това. "

Какво повече да кажа?
Тази тема ще приключи сега и единственото, което искам да запомните е , че не искам моето име да се свързва с това на други.

4 коментара:

VioletCloudlet каза...

Ако искаш да знаеш, мила Ива, твоите кукли са с неподражаем стил и класа, които никой не може да догони <3 И аз ги забелязах преди време в интернет пространството. В първия момент се замислих какво става с теб и защо тази кукла не носи душа? Да, но това не беше твоя кукла( разбрах го в следващата минута...) Тая истинско възхищение в сърцето си към това, което създаваш! За мен автори като цитираната са бездарни, колкото и да се спрягат за такива!

Анонимен каза...

Надявам се да не ти стане неприятно от моя коментар, но след грубия начин, по който се отнесе на мое запитване за изработка на кукла уж заради заетост, се радвам, че има от кой друг да поръчам такава кукла. Ако се държиш нормално с клиентите и не ги отблъскваш, не би трябвало да ти пука кой те имитира. Но тъй като моето дете хареса твоите кукли и иска такава, плагиатството малко ме интересува в случая.

Хара каза...

Мила Ива,продължавай да твориш "от душа",за да радваш себе си и ценителите на твоите творения!
И не се притеснявай - Вселената си знае работата!

Toni каза...

Мила, талантлива Ив, мога да ти кажа само, че конкуренция, която се опитва да те копира трябва само да те радва. Никой не може да те достигне, защото имаш стил, класа и техника, неща които са трудни за плагиатство в комплект. Аз съм част от конкуренцията, но НЕ те копирам. Ти си вдъхновение за мен, но само толкова. Никога не съм се опитвала да направя нещо КАТО теб. Аз съм една от щастливките, които получиха миналата година еленче за Коледа и много си го обичам. Моят порив за кукли се роди спонтанно и мисля, че всеки има право да опита и да намери себе си. Аз се откривам, правейки кукли. И това, че са с рисувано лице, не значи автоматично, че те копирам. Аз правя и картички. Ако там трябва някой да гледа кой краде от него идеи става страшно. Но такъв е светът. Всеки открива по нещо, което го прави щастлив и го осъвършенства. Бъди спокойна, щастлива и се радвай на конкуренцията, защото ако няма такава, хората няма да могат да оценят красотата, която ти твориш! А тя е неземна! Браво!!!